ID : 913160 Hubungi Saya di: 016-6666259 Emailkan ke :medaistore@gmail.com

Followers

Saturday, 20 July 2013

PCOS

Faktor-faktor PCOS dan pencegahan

1. Kegemukan / Obesity adalah faktor ke-2 yang menyebabkan PCOS. Ia juga ada kaitan dgn penyakit diabetes dalam keluarga. Pesakit PCOS yang obesity perlu berDIET, supaya dapat mengurangkan makanan carbohydrate dan gula, dan exercise untuk membakar lebihan gula dan lemak dalam badan.

2. Tiada ubat khusus untuk PCOS, kerana ia rangkaian berbagai masalah termasuk, insulin resistance, hormone imbalance antara FSH / LH, hormon testosterone tinggi, estrogen tinggi, progesterone rendah, Akhirnya sel2 benih/telor tidak dapat dimatangkan.
Seringkali ubat subur clomid dengan dose tertinggi diperlukan (200 - 250 mg), dan jika gagal ubat gonadotrophin secara suntikan diperlukan dan ubat ini sangat mahal harganya, sedang kadar kejayaan hanya 30% sahaja.

3. Stress dan tekanan juga menyebabkan hormon tak seimbang. Stress boleh terjadi dari tampat kerja, rumah serta enviroment sekeliling oleh yg demikian pesakit PCOS harus cuba untuk mengatasi segala masalah dgn menenangkan fikiran serta byk berdoa, berselawat dan membaca al-quran.

4. Pemakanan yang tak seimbang juga adalah salah satu punca PCOS. Ramai org sekarang suke makan junk food / fast food, seafood, daging proses, soya yang berlebihan, bahan yang mengandungi pengawet dan lain-lain. seloknya cuba elakkan makan makanan tersebut dan byk makan sayur-sayuran , ulam-ulaman, buah-buahan dan ikan.

5. Jangan minum nescafe, air teh (kecuali teh hijau) kerana kandungan caffein yang berlebihan akan mengganggu untuk hamil.

6. Ubat-ubat supplement boleh juga membantu untuk kurangkan berat badan, kurangkan insulin resistance seterusnya mengurangkan gula dalam badan, mengurangkan hormon testosterone. Supplement seperti ubat adipex, metformin, dan saw palmetto (atas nasihat doktor) tapi pesakit2 PCOS tidak boleh bergantung kepada ubat-ubat tersebut terlalu lama, munking antara 3-6 bulan sahaja.

7. Laparoscopic ovarian drilling , ia itu satu kaedah pembedahan untuk menyuburkan ovary perlu dilakukan jika tiada pematangan telor walaupun dengan clomid dos tinggi. Rawatan ini dapat menurunkan tahap hormon testosterone yang sering menganggu pematangan telor. Selepas ovarian drilling ubat subur clomid dos tinggi masih diteruskan selama 3 pusingan haid. Peluang hamil lepas rawatan ini 40-50 %.

8. Jangan berputus asa untuk hamil

(info diatas saya perolehi dari http://hamidarshat6.blogspot.com/)

Read more...

Friday, 19 July 2013

RESEPI CINCH SHAKE SHAKLEE


cocoa caffe latte smoothie

250 ml low fat milk / plain water
2 scoops Caffe Latte Cinch Shake Mix
1 sudu kecil serbuk koko/ minuman coklat
sedikit ais

campur semua dan blend sampai sebati.
sedia diminum


banana cinch milkshakes smoothie

250 low fat milk
2 scoops Vanilla Cinch Shake Mix
setengah pisang
1 scoop milkshakes

campur semua dan blend hingga sebati
sedia untuk diminum



chocolate cinch ice blended

250ml low fat milk
2 scoops chocolate Cinch Shake Mix
serbuk koko/milo
ketulan ais

blend semua hingga sebati dan sedia diminum.



caffe latte smoothie

250ml low fat milk
2 scoops caffe latte Cinch Shake Mix

campur kedua2nya dan shake sampai sebati.
boleh letak ais jika mahu




healthy cinch smoothie

250ml low fat milk/ Soya
5-6 Fresh Raspberries/strawberry
1/2 pisang
1 cekak daun bayam
2 scoops of Vanilla Cinch Shake Mix
2 biji badam


campur semua dalam blender dan blend sampai sebati.
sedia diminum.



bestnya bila letak creme mcm ni..memang heaven la..


cinch vannila with apple

250ml low fat milk
half apple dipotong dadu
2 scoops vanilla cinch shake mix
ketulan ais

campur semua dan blend sampai sebati..
sedia diminum





bila taruk ais..lagi sedap..marveles!!!

Read more...

Thursday, 18 July 2013

VITAMIN UNTUK KULIT YANG CANTIK

Apa yang ada dlm set kecantikan kulit Shaklee??? Jom kita tengok...

Peranan Vitamin E dalam kecantikan kulit:
  • Menjaga kesegaran dan keremajaan kulit
  • Melindungi kulit dari sinar ultra-ungu
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel
Peranan Vitamin C dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya
  • Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit
  • Mencerahkan kulit
Peranan Vitamin B Complex dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai pelembap
  • Mencegah pigmentasi
  • Melambatkan tanda penuaan
  • Mengubati jerawat
Kombinasi Vitamin E, B Complex dan Vitamin C menghasilkan:
  • Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus
  • Mencegah penuaan
  • Menjadikan kulit lebih kenyal
  • Mencerahkan kulit
  • Menjaga kulit dari sinaran UV
  • Mengurangkan parut jerawat
  • Menjadikan wajah bersinar dan bermaya
  • Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan
  • Menjadikan wajah lebih berseri
Apa kata mereka yang telah mengamalkan set kecantikan kulit Shaklee ini?



Untuk kesan yang lebih cantik dan juga untuk masalah kulit tertentu, kita juga boleh mengambil ESP atau GLA Complex. Boleh hubungi saya untuk mengetahui produk apa yang sesuai untuk anda. Sila nyatakan terlebih dahulu masalah anda. InsyaAllah saya akan membantu anda.

Read more...

Wednesday, 12 June 2013

SIAPA PERLUKAN KALSIUM?



Siapa yang perlukan Ostematrix ?

1. Ibu yang mengandung dan ibu yang menyusukan anaknya.

2. Mereka yg allergy pengambilan bahan-bahan tenusu seperti susu.


3. Mereka yang selalu mengalami sakit-sakit kaki, sakit-sakit sendi, sakit di bahagian tulang belakang, sejuk-sejuk badan, rasa bisa di tapak kaki, kebas atau terasa seperti kaki dicucuk-cucuk dengan jarum.


4. Mereka yang mudah keletihan dan tidur yang kurang membuatkan golongan ini mudah letih dan sukar untuk bangun tidur


5. Sakit kepala yang teruk dan berhari-hari.


6. Mereka yang sedang menjalani fisioterapi.


7. Mereka yang mempunyai masalah rekahan di tumit kaki.


8. Mereka yang mengalami PMS yang sangat teruk sehingga terpaksa mengambil pil penahan sakit setiap kali datang bulan.


9. Mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan darah. 



KANDUNGAN dalam sebotol OSTEMATRIX SHAKLEE ADALAH 120 BIJI.
KEGUNAAN TERBAIK ADALAH DENGAN MENGAMBIL 4 TABLET SETIAP MALAM SEBELUM TIDUR.

ANTARA TESTIMONI PENGGUNA OSTEMATRIX:





UNTUK SEBARANG PERTANYAAN 

NIK 016 6666 259
medaistore@gmail.com

shaklee indipendent distributor 
ID 913160

Read more...

Tuesday, 11 June 2013

TESTIMONI SET KEHAMILAN/SET SUBUR SUAMI ISTERI




SET KEHAMILAN SHAKLEE... KLIK SINI

Read more...

Monday, 10 June 2013

MIGHTY 3 GEMS... PENCETUS TENAGA SEGERA DAN TAHAN LAMA

assalamualaikum..
saya baru siap cycling..
usaha menurunkan lagi 7 kg masih diteruskan..
so far dah turun 11 kg dalam tempoh 6 bulan ni..
kalori pemakanan masih dijaga.. jgn terlebih kalori pulak. nnti makin lama badan naik tanpa kita sedar..bila timbang ngape pelik berat asyik naik..
mujur ada SHAPE UP SET SHAKLEE...
mmg banyak membantu saya..

hari ni nak bagi info tentang 1 set produk shaklee yang saya rasa sgt sedap..
rasa ada masam2 manis..
ada rasa lemak2 sikit..
dan wangi dengan bau vanila...

ni la set MIGHTY 3 GEMS

Dengan sarapan yang sempurna akan memastikan hari yang bakal anda lalui akan lebih hebat dan ceria. mood kita pun akan jadi baik dan badan kita rasa sihat dan bertenaga sepanjang hari. Namun, kesibukan kita pada masa kini adakalanya membataskan kita untuk mengambil sarapan dengan sempurna dan kita juga mengambil mudah untuk tidak menjaga pemakanan kita. kadang2 kita makan je apa yang ada depan mata, tnpa tau sihat atau tidak sarapan yang kita ambik tu..

Sekiranya kita mengabaikan sarapan, kita mungkin:
  • Tidak dapat memberi tumpuan untuk jangka masa yang panjang.
  • Kurang peka dalam pembelajaran, pekerjaan mahupun rutin seharian kita
  • Mengambil masa yang lama untuk bertindakbalas
  • Kandungan gula dalam darah menjadi rendah dan boleh mengakibatkan pitam dan komplikasi lain.
  • Produktiviti kerja menurun.

Kami di Shaklee amat prihatin dengan keadaan ini dan telah menawarkan Set Mighty 3 Gems untuk kita semua memulakan hari dengan sarapan yang lazat, berkhasiat dan pada masa yg sama mudah untuk disediakan bagi memenuhi keperluan anda yang sibuk.

Set Mighty 3 Gems ini juga amat sesuai diambil oleh para atlet, individu yang menjalani kehidupan aktif, individu yang selalu tidur lewat malam, individu yang berpuasa dan juga individu yang mengalami cirit-birit serta individu yang kurang selera makan. Boleh juga diambil oleh mereka yang ingin menjalani pembedahan serta selepas pembedahan.

Ini adalah kerana, Set Mighty 3 Gems ini terdiri dari kombinasi trio yang hebat. Set ini terdiri dari

ESP Soy Protein Isolate Powder 
Membantu dalam membekalkan tenaga yang segera dan terdiri dari 9 asid amino penting yang diperlukan oleh badan untuk pembinaan sel, tisu dan otot. Rendah lemak dan tiada kolesterol di samping mempunyai Indeks Glisemik yang rendah (sesuai diambil oleh pesakit kencing manis). Klik di sini untuk manfaat ESP yang lain.

Performance (R) Maximum
Merupakan minuman pilihan atlet dan ahli angkasawan. 
Ia dapat meningkatkan daya ketahanan badan --- memberi tenaga kepada otot dengan cepat, meggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal dan meningkatkan daya tahan otot. Ia juga mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh serta mengimbangi metabolism air dalam tubuh. Ia dirumus khusus untuk mereka yang aktif dalam kerja atau rutin harian. Mencegah dehidrasi badan dan sekaligu melembapkan kulit dan membuatkan individu itu kelihatan muda.
Ia juga dapat mengekalkan paras gula dalam darah.

MealShakes
Menyediakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian. Dihasilkan untuk semua golongan -- bayi, pelajar, kanak-kanak membesar, individu yg sakit,  para atlet, pengamal vegetarian, ibu hamil, individu yg sibuk bekerja dan individu yg selalu mengambil makanan segera. Merupakan sarapan yg lengkap, lazat dan berkhasiat. Membantu dalam tumbesaran dan mengembalikan seri wajah. 

Oleh itu, mulakan hari  dengan sarapan yang sempurna, lazat dan berkhasiat untuk kekal bertenaga dan sihat sepanjang hari. Supaya hari-hari kita semua akan penuh dengan kegembiraan dan keceriaan. Senyum sokmo!




untuk order

sms atau wassap 016 6666 259
email medaistore@gmail.com 

Read more...

ENERGIZING SOY PROTIEN SHAKLEE



Berikut saya senaraikan antara MANFAAT dan KESAN yang anda boleh rasai sekiranya anda mengamalkan ESP secara konsisten:


  1. Menjadi pilihan utama bagi ibu-ibu yang menyusukan bayi kerana bertindak sbg "milk booster" dan pemberi tenaga. Susu akan menjadi lebih banyak, pekat dan sedap. (Ada testimonial yang mengatakan bayi dapat tidur lena sepanjang malam kerana puas dgn penyusuannya). Klik di sini untuk testimonial ibu-ibu yang mengamalkan ESP / Set 3M bagi tujuan penyusuan.

  2. Bagi yang ingin menjaga kecantikan, produk ini juga menjadi pilihan utama kerana diperakui boleh mengembalikan keanjalan kulit, mengurangkan kedutan, mengurangkan kesan parut, dapat membaiki pigmentasi, mengatasi masalah rambut, kuku dan sebagainya. Ini secara tidak langsung menjadikan pengamalnya awet muda. Kesan ini akan lebih berganda sekiranya diambil bersama B-Complex, Vitamin C dan Vitamin E. Klik di sini untuk info lanjut mengenai Set Kecantikan. Anda juga boleh jadikan ESP sebagai masker ya untuk dapatkan kulit yang lebih gebus dan licin. Jemput klik di sini untuk kaedahnya.

  3. Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun. Mencegah migrain dan insomnia sekaligus meredakan tekanan yg dihadapi.

  4. Membantu merendahkan kolesterol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.

  5. Baik untuk hormon wanita dan sekaligus dapat menganjalkan payudara yg kendur.

  6. Dipercayai dapat meningkatkan kualiti memori dan juga dorongan seksual.

  7. Juga sangat sesuai diambil oleh ibu yg hamil kerana ibu hamil amat memerlukan protein yg lebih tinggi dari wanita yg tidak hamil dalam memastikan keperluan cukup utk ibu dan utk bayi yg dikandung. Klik di sini untuk testimonial ibu-ibu yg berpuas hati dengan kesan dari pengamalan ESP sewaktu hamil.

  8. Dikatakan dapat membantu dari segi kesuburan dan dapat membantu bagi mereka yg sedang mencuba untuk hamil.

  9. Sesuai diamalkan bagi mereka yg sedang diet utk membina otot agar bila badan tidak menggeleber bila berdiet. 

  10. Sangat dicadangkan untuk mereka yg ada gastrik. 

Wah! Ternyata banyak manfaat yg boleh diperolehi dgn mengamalkan ESP setiap hari. Jadi tidak hairanlah mengapa ESP semakin menjadi pilihan ramai. 



Apa pula KEISTIMEWAAN dan PERBEZAAN ESP Soy Protein Isolate Powder ni berbanding jenama lain yg sedia ada di pasaran?

♥ ESP dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino   penting yg tak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Diperkaya dgn 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.


♥ Dihasilkan dari kacang soya yang paling berkualiti dan merupakan kacang soya "non-GMO". Oleh itu anda tidak perlu risau dengan pengambilan ESP kerana penggunaan kacang soya "non-GMO" tidak membawa mudarat.

♥ Indeks Glisemik (G.I) yg rendah menjadikan ia sesuai diambil oleh penghidap kencing manis.

♥ Ia rendah lemak dan tiada kolesterol.

 90% Protein asli kerana telah diasingkan dari karbohidrat dan lemak dan ini secara tak langsung dapat mengelakkan kembung.

 Dihasilkan dalam suhu yg rendah dan dicuci dgn air, bukannya alkohol untuk mengekalkan proteinnya. Ini adalah dibawah Identify Preserved Program (IPP).


Terdapat banyak artikel yang mengatakan pengambilan sesuatu sumber makanan dari kacang soya boleh membawa mudarat pada tubuh badan seseorang individu itu dan ramai juga sahabat-sahabat yang bertanyakan kebenarannya kepada saya. Apa yang boleh saya nyatakan, setiap sesuatu jika kita ambil secara berlebihan pasti boleh membawa mudarat...disebabkan itulah di dalam Islam sendiri telah dinyatakan supaya kita bersederhana dalam setiap sesuatu perkara yang kita lakukan termasuklah makanan. Dan kebanyakan produk berasaskan kacang soya yang ada di pasaran adalah kacang soya yang telah diubah genetiknya (GMO). Jadi sebelum anda mendapatkan sesuatu produk berasaskan soya, pastikan dulu sumbernya dan cara pemprosesannya. Jadi dengan info yang telah saya berikan di atas, anda tidak perlu was was lagi untuk mengambil ESP ya dan ESP serta semua produk Shaklee di Malaysia telah mendapat pengiktirafan Halal daripada pihak JAKIM sendiri melalui ISA. Boleh klik di sini untuk status halal Shaklee.

antara testimoni yang berjaya dengan ESP boleh tengok bawah:







untuk order

sms atau wassap 016 6666 259
email medaistore@gmail.com 




Read more...

MASKER DARI ESP

Salam sejahtera semua...

Masker ESP

siapa suka bermasker????


Sebelum tidur malam ni apa kata anda mencuba masker campuran Yogurt dan ESP. Yup, ESP pun boleh dijadikan masker tau. Sudah ramai yg telah mencuba dan telah mendapat hasil yg sangat memuaskan...Seperti seorang sahabat ni, Puan Fatin...katanya setelah 4 hari mengamalkan masker Yogurt + ESP ni, didapati jerawat semakin kecut dan yang paling BEST...kulit muka terasa semakin gebu dan kelihatan semakin berseri.



Kaedah Membuat Masker ESP + Yogurt:

Tersangat mudah...hanya perlu campurkan setengah cawan Natural Yogurt dengan Satu Sudu Besar ESP. Boleh juga jika nak campurkan putih telur kerana putih telur telah diketahui ramai sangat bagus utk membantu menghilangkan "Blackheads" dan "WhiteHeads". Selepas dah campur semua bahan, bolehlah oleskan secara rata di wajah anda....Biarkan selama 15-20 minit dan boleh bilas. Anda akan dapat rasakan kulit anda licin dan gebu je selepas itu...Amalkan selama beberapa hari dan rasailah kesannya.

  Selain ESP, Vitamin C, Vitamin E dan Collagen Powder juga boleh dijadikan masker untuk mencantikkan dan menganjalkan lagi kulit muka anda  


SeLaMaT MenCuBa!!

Read more...

STATUS HALAL SHAKLEE > SHAKLEE DIJAMIN HALAL..

Sebagai umat Islam, sudah menjadi kewajipan kita untuk memastikan apa yg kita makan atau guna mestilah Halal baik dari segi bahannya mahupun pemprosesannya. Bagi saya sendiri secara peribadinya, saya sentiasa pastikan setiap makanan mahupun barangan yg dibeli mestilah mendapat kelulusan Halal dari pihak JAKIM sendiri. Kelulusan dari pihak KKM juga amat penting untuk memastikan suplemen yg diambil selamat kerana sebagai ibu yg menyusukan anak, 2 kriteria ini termatlah penting. Ini adalah kerana, apa yg ibu ambil atau makan, pastinya akan disalurkan kepada anak-anak yg menyusu. Tidak dinafikan, lambakan suplemen di pasaran kini sedikit sebanyak membuat kita tertanya-tanya sama ada produk itu halal atau tidak lebih-lebih lagi apabila sesuatu produk itu diproses di luar negara.

Buat anda yg masih lagi was-was atau ragu-ragu dengan status HALAL produk Shaklee, di sini saya sertakan Sijil Halal Shaklee yang telah mendapat kelulusan dari pihak JAKIM melaluiIslamic Services of America (ISA) untuk rujukan anda semua. ISA merupakan satu badan Islam di Amerika Syarikat yang diiktiraf oleh JAKIM. 


Sijil Halal bagi produk Shaklee ini diperbaharui setiap tahun dan yg terkini dikeluarkan pada 

6 Februari 2012.



Anda juga tidak perlu gusar dgn keselamatan suplemen shaklee kerana telah semua suplemen shaklee yg berada di pasaran Malaysia telah diiktiraf oleh KKM juga. Boleh rujuk kepada label KKM di setiap botol suplemen Shaklee.

Anda juga boleh merujuk laman web JAKIM untuk meyakinkan diri anda lagi. Lihat mukasurat 33. Senarai ini adalah yang telah dikemaskini pada 31 July 2011.

Senarai Badan Islam Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM boleh rujuk di sini
http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/senarai-badan-islam-yang-diiktiraf

Read more...

TIPS MENDAPATKAN ANAK


Setiap pasangan yang berkahwin sememangnya inginkan perkongsian mereka dihiasi dengan kehadiran cahaya mata yang akan menambahkan lagi kebahagian rumah tangga. 



Namun ada pasangan masih tidak dikurniakan cahaya mata walaupun telah lama mendirikan rumahtangga. Untuk itu kali dikongsikan tips ataupun cara-cara yang perlu di lakukan supaya kehamilan seseorang wanita yang bergelar isteri ini akan mudah dan senang untuk hamil,tapi itu pun jika semua tips-tips ini diamalkan suami-isteri
Jadi saya harap ia akan dapat membantu bagi sesiapa sahaja yang kemungkinan sekarang ini menghadapi masalah tersebut..Dan awas!!..ini hanya untuk yang bergelar suami-isteri sahaja,kalau yang belum ada apa-apa harap meninggalkan tips ini dengan segera!!.

1. Waktu Terbaik Untuk Melakukan Hubungan Seksual:- Adalah penting bagi pasangan yang inginkan zuriat mengetahui tentang masa yang sesuai untuk melakukan hubungan intim bersama pasangan iaitu pada waktu wanita subur (masa pengeluaran telur @ ovulasi). 

Bila dan bagaimana untuk mengetahui waktu subur anda? Anda boleh dapatkan ovulation kit di mana2 farmasi. Ovulation kit ini boleh membantu anda menentukan bilakah masa subur anda. 

Anda perlu tahu bahawa telur yang matang hanya hidup 24 jam sedangkan sperma pula hidup 48 hingga 72 jam dalam tubuh wanita. Oleh itu, sekiranya anda melakukan hubungan seks sebelum saat ovulasi lebih baik berbanding selepas ovulasi. 2. Kekerapan Melakukan Hubungan Seksual:-

Ini adalah bergantung kepada setiap pasangan itu sendiri. Tidak ada angka @ fakta yang tepat yang dapat memastikan berapa kali seseorang itu harus melakukan hubungan untuk hamil. Ada wanita yang hamil hanya dengan satu kali sahaja tetapi ada juga yang memerlukan waktu yang lebih lama. 

Bagaimanapun yang paling penting ialah “berapa kerap” anda melakukan hubungan pada ” waktu subur”. Sebab, jika anda melakukan hubungan banyak kali pun, tetapi bukan pada masa anda (isteri) subur, potensi untuk mengandung tetap tipis atau boleh jadi langsung tidak ada.

3. Nikmati Proses Hubungan Seksual Anda:-
Daripada penelitian pakar menunjukkan bahawa ketika seorang wantia mencapai orgasme – klimaks semasa hubungan kelamin – akan membentuk suasana alkaline pada vagina yang mana sperma suka keadaan ini, berbanding keadaan normal vagina. Jika anda mencapai orgasme pada saat yang bersamaan atau sesaat sesudah pasangan anda ejakulasi maka kesempatan sperma untuk selamat sampai di servik – rahim – lebih tinggi.

4. Posisi Hubungan Seksual:-
Posisi seks yang dicadangkan berikut ini mungkin dapat meningkatkan kemungkinan terjadinya kehamilan. Posisi suami di atas adalah yang terbaik untuk anda hamil. Letakkan sebuah bantal kecil dibahagian pinggul anda, sehingga pinggul anda beristirahat untuk menampung sejumlah sperma selama 15 minit atau lebih selepas anda berdua mencapai klimaks bersama sama.

Keadaan ini akan memudahkan sperma berenang ke dalam rahim. Jangan menggunakan bantal yang besar dan terlalu tinggi, kerana ia akan menyebabkan sperma terkumpul dibelakang rahim sahaja dan ini akan menyukarkannya untuk berenang dan bergabung degnan sel telur, yang akhirnya menjadikan usaha anda sia-sia saja.

Manakala posisi seksual yang perlu dielakkan bila anda ingin hamil adalah posisi wanita di atas, duduk atau berdiri, yang akan menyebabkan sebahagian dari sperma keluar dan hanya tersisa sedikit sperma yang mencuba berenang ke arah sel telur. Hukum graviti.

5. Jangan Banyak Bergerak Setelah Melakukan Hubungan Seks:-
Tidak ada bukti yang menunjukkan bahwa jika anda tidak bergerak gerak selepas hubungan akan meningkatkan potensi untuk hamil. Karana sebenarnya sperma sudah berada di dalam servik – rahim – sesaat setelah ejakulasi. Namun adalah digalakkan agar anda memberi masa untuk sperma berenang ke servik seperti yang diterangkan sebelumnya. Anda juga diingatkan agar tidak membersihkan vagina anda dengan cairan pembersih vagina setelah melakukan hubungan seksual kerana cairan pembersih vagina adalah bersifat toksic untuk sperma.

6. Buat Para Suami:-
Para suami sebaiknya menghindari memakai seluar dalam yang terlalu ketat atau mandi air panas, ini kerana ia akan menurunkan kemungkinan kehamilan kerana proses penekanan atau panas kawasan testis (pembentuk sperma). Ini berkait dengan tabiat atau amalan kebiasaan.

7. Relaks:-
Setiap pasangan suami isteri perlu sentiasa tenang dan tabah dalam menghadapi apa jua stress @ tekanan. Ini kerana stress atau tekanan terhadap sesuatu masalah ini mampu menurunkan keupayaan untuk hamil.

8. Jaga Kesihatan Anda:-
Menjaga kesihatan adalah asas yang paling penting. Pastikan tubuh anda cukup nutrisi. Perlu diingatkan bahawa wanita yang sihat akan lebih mudah hamil daripada yang mempunyai berat badan yang berlebihan atau kurang.

Tips di atas diharapkan dapat membantu anda untuk meningkatkan kemungkinan untuk hamil. Anda perlu tahu, hanya 30% sahaja dari jumlah sperma yang bertemu dengan telur di dalam rahim akan berhasil untuk melakukan kehamilan manakala 70% lagi gagal walaupun anda telah melakukannya dengan betul. Jadi anda harus menunggu dan mencuba lagi.

Sekiranya anda telah mencubanya sehingga 1 tahun tanpa membuahkan hasil maka adalah penting untuk anda dan pasangan merujuk kepada doktor pakar untuk dapatkan rawatan dan khidmat rundingan yang terbaik.

Jodoh, rezeki dan anak adalah ketentuan dan anugerah Allah, bagaimanapun anda harus berusaha sebaik mungkin untuk meraihnya. Dr pakar adalah perunding terbaik untuk membantu anda mendapat anak.
Yang paling penting, sikap keterbukaan antara suami dan isteri untuk sama sama berfikir, berbincang dan berusaha untuk mendapatkan anak.

Rancang hubungan seksual anda, niat dengan ikhlas, berdoa kepada Allah dan ikut pesanan dan nasihat doktor, InsyaAllah anda berjaya.


Sekiranya apa yang telah dilakukan itu masih belum mebuahkan hasil, redhalah dengan ketetapanNya sesungguhnya kita merancang, Allah juga merancang dan perancangan Allah itu lebih baik. rujukan di sini


Read more...

iklan

MedaiCounter

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP